Hi ha tradicions de Barcelona que no es poden descriure amb paraules perquè la seva essència es basa en sensacions, ritmes, sons i petits detalls intangibles que alimenten l’ànima cada cop que es pon el sol. Amb gairebé vint anys de trajectòria i milers de concerts celebrats, el Mas i Mas Festival encaixa perfectament en aquesta descripció. Per parlar de la seva màgia podríem fer referència al títol de la cèlebre obra teatral de Shakespeare “Somni d’una nit d’estiu”, però ens quedaríem curts ja que aquesta nova edició que tindrà lloc entre el 28 de juliol i el 10 de setembre ens oferirà moltes (moltes) nits per somiar i ballar en un estiu calorós que promet emocions fortes a dalt i a baix dels escenaris.
Amb una mentalitat eclèctica i arriscada, que no deixa de banda l’esperit més festiu, el Mas i Mas Festival’22 aproparà el jazz, el flamenc, l’electrònica, el tecno, el hip hop i la música llatina a sales tan emblemàtiques com el Palau de la Música Catalana (inauguració), el Jamboree, el Tarantos, el Moog i Paral·lel 62 (cloenda) amb una presència destacada de grans figures, creadors made in Barcelona i talents emergents. Barrejant una visió global i un esperit local, l’edició d’enguany comptarà amb bandes que integren artistes de la nostra ciutat amb referents internacionals i també apostarà per les arrels afroamericanes gràcies a projectes amb un fort compromís musical i social.
El concert inaugural del Mas i Mas’22 es celebrarà el 28 de juliol al Palau de la Música Catalana i estarà protagonitzat per la influent banda britànica Soul II Soul. Un escenari modernista i ple d’història per acollir l’espectacle únic d’aquest col·lectiu guardonat amb dos premis Grammy que va redefinir la música d’arrels negres a finals de la dècada dels anys 80 amb èxits com “Back to Life (However Do You Want Me)” i “Keep On Movin”. Una proposta a ritme de R&B, neo soul, hip hop, dance i reggae que va néixer vinculada a la cultura dels sound systems londinencs i que segueix vigent en plena època digital.
Després d’aquest tret de sortida apoteòsic, la temperatura musical seguirà pujant nit rere nit a cada un dels escenaris del festival. Al Jamboree hi destacaran el projecte reivindicatiu contra la pena de mort als EUA d’Albert Marquès & Keith Lamar Freedom First (29/7), el piano amb ecos de llegenda de Georges Cables (4/8), el saxo heroic de Wayne Escoffery (5/8), el projecte MIGRA liderat per Marta Garrett i Irene Reig Quintet (12/8), els ritmes caribenys de Julito Padrón Cuban Feeling (19/8), el saxo polifacètic de Seamus Blake Quartet (30/8), l’explosió saxofonística de Tenorism feat. Rick Margitza (2/9) i el heavy soul de Raphael Wressnig & The Gift Soul Band feat. Gisele Jackson (4/9).
El Moog acollirà una programació especial que seguirà les pautes habituals de l’emblemàtic club del barri del Raval. Entre les més destacades, el productor Wará acompanyant al discjòquei grec resident a Berlín Unhuman (5/8), el showcase del segell barceloní M.U.S.A amb el debut del jove m.o.d.u.l.machine (10/8), la sessió Hard First consagrada al neo rave amb la sempre efectiva Kristy Vicious i el discjòquei barceloní Vendex (12/8), i la presencia de dos referents indiscutibles del techno nacional com són Ángel Molina i Svreca (27/8).
A l’escenari del Tarantos hi tindran cabuda un cop més les propostes de flamenc més trencadores del moment en residències setmanals, com la companyia barcelonina Flamenco Dorao (de l’1/8 al 7/8), l’art compromès amb el medi ambient de Carmen Doorá (del 15/8 al 21/8) i el viatge marcat pel ball que protagonitzarà Marina Paje (del 29/8 al 4/9).
La cloenda del Mas i Mas’22 tindrà lloc a la sala Paral·lel 62 (antiga Barts) el dia 4 amb una macrofesta dedicada a les músiques urbanes amb els col·lectius que programen a la sala 2 del Jamboree, a més d’un xou de freestyle i d’una batalla d’exhibició entre quatre MC i el 7 de setembre amb una gran festa del Jazz, que protagonitzaran els britànics Soweto Kinch Trio amb la seva fusió de jazz i hip hop a partir de creacions cantades que parlen dels conflictes racials, i el sextet francès d’ethio-jazz Arat Kilo en col·laboració amb el raper nord-americà Mike Ladd i la cantant malinesa Mamani Keita. Un final de festa antològic on també hi actuaran el bateria Gergo Borlaï amb el saxofonista Llibert Fortuny, i la banda de jazz en clau de flamenc Oleándole.