Abans de parlar de música, us proposo fer una mica d’història. La paraula grega “horama” significa “vista” i va començar a utilitzar-se en el segle XVIII com a sufix a la paraula panorama per a fer referència a la visió de paisatges molt amplis. Durant el segle XIX es va aplicar a les enormes pintures de 360º que es coneixien com ciclorames. Aquesta moda va continuar durant la dècada dels anys 50 del segle passat amb el fenomen del cinerama, unes pel·lícules rodades amb tres càmeres sincronitzades i projectades amb tres projectors per aconseguir una espectacular imatge panoràmica. El món de la música no va trigar a apropiar-se d’aquest sufix amb aromes pop i li va aplicar una grafia pròpia per referir-se a festivals com el Surf-O-Rama i el Beach-O-Rama, o per a titular recopilatoris tan variats com Punk-O-Rama i Monster-O-Rama.
Aquesta dissertació etimològica també ens serveix per a presentar un esdeveniment més pròxim, el Sax-O-Rama – Rythm & Blues Sax Meeting, que tindrà lloc a finals de gener a diverses sales de la geografia catalana i que aterrarà al Jamboree amb una programació especial que farà tremolar els fonaments d’aquest llegendari soterrani de la Plaça Reial. En què consisteix exactament? Més que un festival a l’ús, es tracta d’una trobada itinerant de músics locals i internacionals que té com a objectiu reivindicar la figura dels saxofonistes més salvatges de la història (també coneguts com “honkers”) i acostar a les noves generacions una manera única d’entendre el rhythm & blues que va triomfar fa dècades. “La proximitat del públic en una sala t’obliga a fer «màgia de prop». Cada nota que toques es reflecteix a la cara de la gent que tens davant”, afirma Dani Nel·lo, ideòleg del festival. “Això també permet un major marge per a la improvisació. La proximitat entre els músics facilita la comunicació sense paraules. Tenir espais d’improvisació afavoreix la sorpresa i la frescor perquè els concerts no siguin sempre iguals”.
El tret de sortida tindrà lloc el divendres 27/01 al Jamboree amb una sessió doble de Los Saxos del Averno a les 19:00h i a les 20:30h. Tal com afirmen a les seves xarxes socials, des de les entranyes de l’inframón s’escolten els ecos d’aquest endiablat grup saxofonístic que factura un R&B cavernós, flamejat amb tocs llatins i altes dosis de rock & roll. La seva història és un trencaclosques fascinant perquè van començar com un quartet de saxofons que acompanyava al grup de rock Ginferno. A continuació, es van animar a col·laborar amb altres grups i artistes, com The Limboos, Andrés Herrera “Pájaro”, Julián Maeso i Vinila Von Bismark. Tota aquesta experiència acumulada en estudis de gravació, festivals i carreteres secundàries els va portar a formar una banda independent que pren com a referent el R&B dels anys 60 i cuina a foc lent les seves pròpies cançons. El resultat? Un fabulós àlbum titulat “Roasted Sinner” editat el 2017 i diversos singles que ens transporten a l’epicentre mateix de la selva del ritme. A més, dos dels seus temes apareixen a la banda sonora de l’exitosa sèrie “Valeria” produïda per Netflix.
La temperatura del Jamboree continuarà pujant el dissabte 28/01 a les 19:00h i a les 20:30h amb una doble sessió de la Barcelona Big Blues Band acompanyada pel carismàtic saxofonista canadenc Spencer Evoy. El multitudinari grup liderat pel contrabaixista Iván Kovacevic ha demostrat al llarg dels anys que és una de les formacions més explosives de la música d’arrels afroamericanes del panorama nacional i s’ha convertit en un clàssic ineludible d’aquest petit soterrani de la Plaça Reial. Ara tindrem l’oportunitat de veure-la en acció en companyia de Spencer Evoy (líder de la banda de garatge londinenca MFC Chicken), que s’ha convertit en un dels màxims referents actuals a l’hora de defensar el llegat incomparable del saxofon en el R&B i el rock & roll més salvatge. El repertori promet ser un viatge en el temps a una època on l’esperit festiu i les ganes de ballar marcaven el destí dels fanàtics de la música.
Aquesta edició del Sax-O-Rama abaixarà el teló el diumenge 29/01 amb una altra sessió doble a les 19:00h i a les 20:30h de la Barcelona Big Blues Band acompanyada per tres saxofonistes d’excepció: Dani Nel·lo, Pere Miró i Spencer Evoy. La multitudinària formació barcelonina oferirà un repertori ple de sorpreses que ens permetrà gaudir d’aquest trio d’asos a les distàncies curtes. Dani Nel·lo a penes necessita presentació perquè porta quatre dècades recorrent els apassionants camins de la música d’arrels afroamericanes amb cadascun dels seus projectes. Membre de Los Rebeldes durant la seva època daurada, fundador de Los Mambo Jambo, arqueòleg sonor al capdavant de Los Saxofonistas Salvajes, amant del jazz i ara líder d’un «organ trio» amb el que recupera aquest format llegendari. Tot i la seva joventut, Pere Miró ja ha posat el seu saxo al servei de bandes i d’artistes tan carismàtics com The Big Jamboree, Enma Fernández, Zebrass Marching Band, The Gramophone All Stars Big Band, la banda de Los Saxofonistas Salvajes, Skatalà i, recentment, ha muntat el grup Scaramanga. Per part seva, l’incombustible Spencer Evoy aportarà la seva experiència musical a banda i banda de l’Atlàntic per fer que aquesta última nit del festival sigui memorable i qui sap si irrepetible.