Fidel a voluntat de guanyar espais per a la música en el mes suposadament més inactiu de la ciutat, el San Miguel Mas i Mas Festival va encetar la dècada de 2010 amb propostes originals en nous espais. L’any en què el que el Palau de la Música Catalana estrenava una nova direcció, Mas i Mas va decidir incorporar una nova activitat a la programació de l’edició de 2010: tres sessions diàries de música acústica, de diferents estils, amb formacions petites i de no més de 30 minuts de durada, a la sala de música de cambra d’aquesta entitat. Dirigit pel periodista musical Pere Pons, el cicle Palau 30’ va portar a l’espai més íntim de l’auditori comtal un seguit de petites joies del flamenc, el jazz, el blues, la música de cambra, la cançó o les músiques del món.
Va obrir el mini-festival un duet d’alçada: la cantant Sílvia Pérez Cruz amb Raül Fernández “Refree” a la guitarra. Altres parelles destacables del primer Palau’30 foren la fadista Névoa amb el guitarrista Vicenç Solsona, la cantant Laura Simó amb l’històric Francesc Burrull al piano, les joves flamenques Paula Domínguez i Marta Robles, els tanguistes Marcelo Mercadante i Gustavo Battaglia, el maridatge entre el jazzman argentí Horacio Fumero i el tocaor Pedro Javier González, els joves Celeste Alías i Marco Mezquida, i el Mozart jazzístic de Llibert Fortuny i Manel Camp, que va cloure un exitós cicle en què no hi van faltar tampoc dos solos a càrrec de dos il•lustres del jazz nacional: Ignasi Terraza i Pepino Pascual.
Un clàssic de la música africana, la maliana Rakia Traoré, i una històrica del pop espanyol, la valenciana Sole Giménez, van obrir i tancar San Miguel Mas i Mas Festival’10 a la sala gran de L’Auditori i al Palau de la Música Catalana, respectivament. Foren els únics concerts en recintes de gran aforament. Una sala de dimensions mitjanes, Luz de Gas, va acollir les propostes més vinculades al món del funk i el groove: els veterans Defunkt del trombonista Joe Bowie —un dels plats forts del certamen—, els barcelonins Just 4 Fun i Flavio Rodríguez i, com a excepció notable, el gòspel de la britànica Lurine Cato amb els Barcelona Gospel Messengers de Ramon Escalé. Tan o més rítmica i ballable va ser la música techno que es va escoltar a la sala Moog, amb discjòqueis com Hardfloor, DMX Krew, Mike Dred i Omar León.
En un altre extrem podem situar les propostes del ja consolidat cicle 30’ Minuts de Clàssica a La Pedrera de Caixa Catalunya. El pianisme romàntic de Jean-François Dichamp i Alfredo Armero, Kalina Macuta i Daniel Blanch interpretant Shubert, el guitarrista Jorge Arango, la soprano Maria Escobar amb el pianista Alan Branch, la també soprano Beatriz Jiménez Marconi, el Trío Arriaga o el Nexus Piano Duo són alguns dels artistes de música clàssica que van formar del cartell d’una edició, la del 2010, que al Jamboree va programar a artistes de la categoria d’Esperanza Spalding amb Leo Genovese i Francisco Mela, Víctor Mendoza amb el Barcelona Percussion Project, Ronald Baker, Marc Ayza, Albert Bover, Lucrecia, Josep María Farràs, Jaume Vilaseca, Eva Cortés, Xavier Dotras o Five In Orbit.
Els quadres de Lluís Avedaño i Pedro Córdoba van ser els escollits per a la programació flamenca del Tarantos.
Com a fet remarcable del San Miguel Mas i Mas Festival’10 cal esmentar una cloenda original, a mode de celebració del 50è aniversari del Jamboree, en plena plaça Reial. Dalt d’un entarimat situat en un extrem de la plaça vuitcentista van actuar, el 30 d’agost de 2010, la Big Acoustic Band d’Alfons Carrascosa i la Barcelona Blues Big Band, i es va improvisar una WTF! Jam Session.
Sota l’esperit renovador del 2010, l’edició del 2011 va mantenir l’exitós cicle Palau’30, amb una obertura de gala a càrrec d’un duet d’alçada del pop-rock hispà: el cantant Santiago Auserón i el guitarrista Joan Vinyals. Van repetir el trio de castanyoles Grau-Carles-Nomoto, la fadista Névoa amb el guitarrista Vicenç Solsona i l’encontre Fumero-González, i es van incorporar els manouches Biel Ballester i Leo Hipaucha, els tanguistes Cristina Villalonga i Gustavo Battaglia, el trio Soulimane-Bout-Zerualdi, la cantant Ana Rossi amb la pianista Elisabet Raspall, i el duo ètnic de Mû amb Sasha Agranov, entre d’altres. Del Palau’30 cal destacar també un solo del saxofonista Llibert Fortuny i un concert de cloenda protagonitzat per la cantaora Ginesa Ortega.
Una autèntica llegenda del funk, Maceo Parker, va oferir un xou de tres hores al públic que omplia de gom a gom el Palau de la Música Catalana, en la que va ser la inauguració més rítmica que es recorda del San Miguel Mas i Mas Festival. Rítmica —i també decibèlica— va ser una de les novetats destacades de l’edició del 2011: el mini-cicle Moog Rock Club amb les bandes de l’escena indie NudoZurdo, James McCain Band i Joan Colomo + L’Esperit! En el capítol del música de ball, la sala Jamboree va acollir els discjòqueis R de Rumba, Dj Wilor, Dj Twelve i Dj Fonk en el que suposava la incorporació de les sessions de discoteca del Jamboree al cartell del certamen.
La música clàssica, representada en el l’apartat 30’ Minuts de Música Clàssica a La Pedrera de CatalunyaCaixa, va comptar amb intèrprets com els pianistes Marija Ivanovic, Akiko Nomoto, Katia Michel, Jean-François Dichamp, Cecilio Tieles i Enrique Bernaldo de Quirós, el guitarrista Alí Arango, el Quartet Albéniz, el Duo Granados, el Trio Arriaga i els cantants Beatriz Jiménez, Ricardo Velásquez, Ana G. Schwedhelm i Elías Benito Arranz. Coincidint amb el 40è aniversari del decés del compositor Joan Manén, el San Miguel Mas i Mas Festival’11 va decidir homenatjar-lo amb la inauguració del cicle de La Pedrera i, sobretot, amb la interpretació de l’obra Nova Catalonia, l’11 de setembre del 2011 al Palau de la Música Catalana.
Novament, la sala Jamboree va oferir un cartell jazzístic de luxe, amb estrelles com el trompetista Tom Harrell, el saxofonista Kenny Garrett, el trio Jeff Ballard-Miguel Zenón-Lionel Loueke, Dave Samuels & Barcelona Percussion Project o els britànics Get the Blessing, a banda d’artistes nacionals de la solera de Fèlix Rossy —amb Peter Bernstein—, Horacio Fumero & Albert Bover, Giulia Valle Libera Quintet, Toni Solà, David Pastor, Gonzalo del Val, Dani Nel•lo, Sergi Sirvent o Susana Sheiman & Ignasi Terraza Trio. A nivell de jazz, cal destacar un concert d’homenatge a Miles Davis, coproduït amb la revista Jaç, amb una big band ad-hoc dirigida per Joan Chamorro, i amb figures com Andrea Motis, Llibert Fortuny, Matthew Simon, Jordi Bonell o l’únic músic espanyol que va tocar amb Miles Davis: Carles Benavent. L’enregistrament del concert, titulat Sketches of Catalonia, es va regalar als lectors de la revista Jaç en format de CD.
El flamenc del grup Candelaria i de Karime Amaya & Sara Flores es va poder escoltar a la sala Tarantos, en una edició que va cloure oficialment al Palau de la Música Catalana, amb una insòlita sessió de gospel a càrrec dels britànics The London Community Gospel amb la Jamboree Big Latin Band, dirigida pel també impulsor del gòspel Ramon Escalé.